fbpx
Petak, 29 Marta, 2024

EKS: SINDIKALNIM UDRUŽIVANJEM ŽENA DO BOLJEG POLOŽAJA

Evropska konfederacija sindikata (EKS) pozvala je zaposlene žene da se sindikalno udruže kako bi se, zajedničkim snagama, izborili za što veća prava i bolji položaj žena u društvu.

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, EKS naglašava da će, sa svoje strane, nastaviti da sprovodi jak pritisak za poštovanje prava žena u celoj Evropi, ali i poziva žene da se sindikalno organizuju, kako bi imali bolju startnu poziciju.

„Ovom porukom želimo da uputimo poziv svim zaposlenim ženama na akciju, da se udruže kako bismo ispregovarali bolji dogovor, više jednakosti u svetu rada, eliminisali razlike u zaradama muškaraca i žena, obezbedili da njihove koleginice budu zaštićene od nasilja i maltretiranja na radnom mestu, uveli mere bezbednosti i zdravlja na radu prilagođene polu, pravednija unapređenja ili veću ravnotežu između posla i života za žene i muškarce“.

EKS se osvrnuo i na ratna dešavanja na području Ukrajine, „koja ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim“.

„Tokom ovih dana naše misli su sa radnicima čiji se životi uništavaju i sigurna sam da mogu u svačije ime da kažem da za Međunarodni dan žena tražimo mir, pravdu i demokratiju“, navela je Ester Linč, zamenik generalnog sekretara EKS.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Sekcija žena se pridružuju zahtevu te organizacije za poštovanje mira, pravde i demokratije u svim zemljama.

Povezani članci

Najnoviji članci