Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu održan je protest u organizaciji Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije. Naučnici traže da država obezbedi jednake plate za jednak rad i da se obezbedi siguran posao za sve naučnike i istraživače.

Učesnici protesta su, nakon okupljanja, krenuli u šetnju do Vlade Srbije, gde su predate svoje zahteve.

Kako su rekli, njihovi problemi traju 11 godina i žele stalan posao i jednake plate za jednako urađen posao, kao i bolji status na fakultetima i institutima.

Oni drže transparente na kojima piše „Jednake plate za jednak rad“, „Siguran posao za naučnike“, „Za dostojanstven rad u nauci“.

Prisutnima se obratila dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, pozvavši predstavnike vlasti da uvede jednake platne razrede za sve naučnike.

“Danas slavimo 20. rođendan, ali ne onako kako dolikuje. Nezadovoljni smo i boli nas nepravda koja traje 11 godina. Muka nam je od tone papira koje smo poslali ovoj državi. Sramota za državu koja ima kapcitet, koja ima veliki broj naučnih radnika da se ovako odnose prema nama”, rekla je Jovović, dodajući da su naučnici uvek tu za svoju zemlju.