fbpx
Utorak, 16 Jula, 2024

MLADI IZ REGIONA ZAVRŠILI TRENING ZA BUDUĆE VRŠNJAČKE EDUKATORE

Mladi sindikalni aktivisti iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Republike Srpske i Slovačke u Bratislavi od 20-25. maja upoznali su se sa lјudskim pravima sa fokusom na radnim pravima mladih, negativnim pojavama i postojećim mehanizmima zaštite. Cilј ovog treninga bio je da se stečeno znanje dalјe prenosi na svoje vršnjake na radionicama koje će biti direktan rezultat okuplјanja u Slovačkoj.
Podršku mladim polaznicima, kako tokom treninga, tako i dalјem radu, osim sindikata -učesnika u projektu (Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore, Sindikat UPOZ Makedonije, Sindikat uprave Srbije), pružilo je udruženje građana koje se bave pravima mladih – koordinator projekta Razvojni centar za mlade iz Beograda „Youth watch“, Fondacija Budva, Sindikalno-edukativni centar iz Banja Luke i Koalicija omladinskih organizacija SEGA iz Prilepa.
Jedan od razloga zašto su se ovi treninzi pokazali toliko uspešni je i to što se predavanja pored teoretskog velikim delom sastoje od širokog spektra realnih problema sa kojima se najčešće susreću mladi sindikalci. Da bi trening bio potpun nakon upoznavanja sa svakim problemom realizovane su radionice i vežbe na kojima su učesnici učili nove načine i metode za najlakše prevažilaženje problematičnih situacija. Bogato iskustvo koordinatora upotpunilo je trening i dalo još veći značaj ovom kursu.
Kao i posle prethodnih radionica u okviru istog projekta učesnici su iskazali zahvalnost što su dobili priliku da nadograde svoje znanje sa iskusnim stručnjacima u svojim oblastima.
Pored svog znanja koje nam prenesu treneri i po stažu stari sindikalci važnije što svako okuplјanje učvršćuje veze između nekih novih sindikalnih lidera koji su sada tek na početku a od kojih se mnogo očekuje. Na taj način stvara se mreža obrazovanih i za rad spremnih osoba koji planiraju da se u narednom periodu posvete borbi za prava radnika.
Trening za edukatore je deo projekta „Prava u radu, rad na pravima“ podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske unije koji će trajati do oktobra ove godine.
Predstavnik Sekcije mladih SSSS na ovom treningu bio je Aleksandar Stanković.

Povezani članci

Najnoviji članci