GODINU DANA PROJEKTA „BUDI SNAŽAN – BUDI SVOJ“!

• 01 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije je na današnji dan, pre godinu dana, krenuo sa realizacijom projekta „Budi snažan – Budi svoj“, čiji je cilј psihološko osnaživanje radnika.
Pokrenuvši projekat na dan kada se svuda u svetu slavi praznik rada, najveća sindikalna centrala u Srbiji je, na simboličan način, poslala poruku da joj je radnik, koji je zbog velikih promena na tržištu rada izložen svakodnevnom pritisku i sve većim zahtevima radne okoline, u samom centru zbivanja i da joj je važno poboljšanje, ne samo njegovog materijalnog i socijalnog položaja, već i njegovog mentalnog zdravlja.
Prepoznavši potrebu da su zaposlenima, osim pružanja standardnih, potrebni i drugi vidovi usluga, SSSS je prva sindikalna centrala u Srbiji koja je počela da se bavi pružanjem besplatne psihološke pomoći i podrške svojim članovima, kroz online psihološko savetovanje, individualno savetovanje i grupne radionice.
Tako je za godinu dana različitim aktivnostima obuhvaćeno nekoliko stotina članova SSSS.
Edukovanje predstavnika sindikata za psihološku podršku i pomoć svojim članovima bila je jedna od klјučnih aktivnosti, koja je dala i najbolje rezultate. Sindikati su vrlo posvećeno pristupili ovom poslu, ceneći značaj razvoja nove ideje za pobolјšanje opšteg položaja i zdravlјa radnika i želeći da pitanju bezbednog i dostojanstvenog rada pristupe sistemski i koordinisano.
Predstavnici i članovi samostalnog sindikata imali su priliku da vide na koji način mogu dobiti psihološku podršku i pomoć i kako oni sami mogu pružiti podršku svojim kolegama ili sindikalnoj organizaciji koju predstvlјaju.
Zapaženo je da se individualno savetovanje pokazalo kao veoma korisno za osobe koje se boje da otvoreno govore o problemima sa kojima se susreću na poslu. Takođe, rad u grupi (grupa kao vid podrške), je doprineo da se članovi grupe osećaju shvaćeno i prihvaćeno, da nisu jedini koji se suočavaju sa određenom vrstom problema na radnom mestu. Savetovanje putem e-majla dalo je značajne rezultate u delu gde korisnici ove vrste usluge žele da ostanu anonimni.
Velika pažnja kroz realizaciju projekta posvećena je mentalnom zdravlјu, u kojem se na prvom mestu ističe zdravlјe radnika i zdrava sredina u kojoj će se osećati poštovani, prihvaćeni i podržani, kako od poslodavca tako i od neposrednog okruženja. Učesnicma je data mogućnost da jasnije sagledaju svoj problem, pobolјšaju kvalitet svakodnevnog života, razviju sposobnosti za prevazilaženje teškoća na poslu, razviju svoje potencijale, sposobnosti i kreativnost i steknu neophodno samopouzdanje.
Predstavnici sindikata, koji su iz ovog dela projekta izašli osnaženi i samopodržani, biće jedan od važnih partnera, posebno usmeren na direktan rad sa svojim članstvom i promociju zdravog i dostojanstvenog rada.
Krajnji cilј svih naših napora jeste dinamičano širenje svesti i kulture o zdravom, bezbednom i dostojanstvenom radu.

PILOT PROJEKAT „BUDI SNAŽAN – BUDI SVOJ“!

Zaposleni su danas pred velikim izazovima. Suočeni sa značajnim promenama na tržištu rada, koje dovode do gašenja velikog broja radnih mesta i dodatnog smanjenja radničkih prava, oni su izloženi svakodnevnom pritisku i sve većim zahtevima radne okoline.
Uz mobing, koji je, neretko, prisutan u brojnim firmama, radnici postaju savremeni robovi, digitalni nadničari neoliberalnog kapitala, čija eksploatacija više ne pravi granicu između poslovnog i privatnog života zaposlenog.
Takva atmosfera utiče na naše mentalno zdravlјe, a da bi se uspešno izborili sa svakodnevnim stresom na poslu, ponekad je neophodna i stručna pomoć.
Prepoznavši potrebu da su zaposlenima, osim pružanja standardnih, potrebni i drugi vidovi usluga, Savez samostalnih sindikata Srbije je prva sindikalna centrala u Srbiji koja je pokrenula pilot projekat „Budi snažan – Budi svoj“, čiji je cilј psihološko osnaživanje radnika.
Projekat se bavi pružanjem besplatne psihološke pomoći članovima Saveza samostalnih sindikata Srbije, kroz online psihološko savetovanje, putem e-maila: savet.budisvoj@gmail.com
Ističući na prvom mestu zdravlјe radnika i zdravu sredinu u kojoj će se osećati poštovani, prihvaćeni i podržani od poslodavca, Savez samostalnih sindikata Srbije nudi pomoć da zaposleni jasnije sagledaju svoj problem, pobolјšaju kvalitet svakodnevnog života, razviju sposobnosti za prevazilaženje teškoća na poslu, razviju svoje potencijale, sposobnosti i kreativnost i steknu neophodno samopouzdanje.
Otvoreni smo da budemo tu za vas, da vam se posvetimo, saslušamo, pružimo podršku i pomoć. Verujemo da će kontakt sa našim savetnikom za mnoge biti prvo iskustvo da ih je neko zaista saslušao, posvetio im vreme, razumeo njihove probleme i potrebe. Jer, stvari ponekad postaju jasnije tek kada se priča o njima.
I zato, BUDI SNAŽAN – BUDI SVOJ!

PREUZMI TEKST PROJEKTA (.pdf)

AKTIVNOSTI

ČLANCI