DRLJIĆ: POSLODAVCA DAVIMO KAO ZMIJA ŽABU
DOK NE OSTVARIMO CILJ

22. Februar 2020.  • 2051 Opširnije

Učenici završnih razreda srednjih škola na teritoriji opštine Kikinda učiće o značaju sindikata i sindikalnog okupljanja i tako saznati koja su im prava iz radnog odnosa, čime će sprečiti eventualne buduće manipulacije poslodavaca, izjavio je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Kikinda Ilija Drljić.
Nakon što mu je posle jučerašnje izborne konferencije potvrđen novi petogodišnji mandat na čelu tog veća, Drljić je, u izjavi za sajt SSSS, rekao da je sindikat prepoznao taj propust u našem obrazovnom sistemu i rešio da, na vreme, upozna mlade o radno pravnoj zaštiti i ulozi sindikata u tome.
„U završnim smo pregovorima da se učenici četvrte godine srednjih škola, jedan čas mesečno, upoznaju sa radom sindikata, njegovim značajem u društvu i svim pravima i obavezama koje će imati kada budu zasnovali radni odnos“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, Samostalni sindikat u Kikindi pruža najbolju moguću pomoć zaposlenima, što je jedan od razloga zašto u toj opštini skoro da nema drugih sindikata.
To postižemo i dobrom saradnjom sa inspekcijom rada i uspešnim pregovaračkim umećem sa poslodavcima, koje primoravamo da nas prihvate kao ravnopravne socijalne partnere, koji rade na dobrobit i radnika i preduzeća, objasnio je Drljić.
„Vrlo smo strpljivi dok ne isteramo svoje i nikad se ne predajemo. Tokom pregovora drugu stranu ’davimo k’o zmija žabu’. I, ako postoji i malo dobre volje poslodavca, mi rešavamo svaki problem“.
Kao svetao primer navodi fabriku „Tisa automotiv“, sa 2.400 radnika, u kojoj su, za nepunih godinu i po dana, osnovali sindikat i potpisali kolektivni ugovor.
„To je model koji ćemo pokušati da primenimo i u drugim firmama, poput kompanije „Zoppas“ i „Mecafor“, kao i „Calzedonia“, koje ukupno zapošljavaju više od 700 ljudi. U svim tim firmama vodimo razgovore o osnivanju sindikata i imamo velike izglede da to i ostvarimo“.
Na drugoj strani imamo više od 80 manjih firmi, sa nekoliko i više desetina zaposlenih, koji ne dozvoljavaju formiranje sindikalnih organizacija. U tim firmama sve one koji hoće direktno učlanjujemo u naše veće, gde dobijaju besplatnu radno pravnu zaštititu i pomoć, kazao je lider kikindskog veća.
Govoreći o budućim planovima, Drljić je naveo edukaciju članova i sindikalnih funkcionera, koja će biti sprovođena na lokalnom i pokrajinskom nivou, u saradnji sa sindikatom LO iz Švedske i Fondacijom Fridrih Ebert, kao i, u poslednje vreme, danskim sindikatom transporta, koju obavljamo sa kolegama iz Zrenjanina.
I u buduće ćemo nastaviti edukaciju koju naš stručni tim u saradnji sa poslodavcima radi u tri pravca – asertivna komunikacija i liderstvo, mobing i zakonska regulativa i kolektivni ugovor.
„Na taj način ostvarujemo obostranu dobit. Rukovodioci shvataju u kojim slučajevima krše zakon i kako da neguju empatiju i time postaju bolji poslodavci koji, s druge strane, dobijaju zadovoljnog radnika“.
Veće će nastaviti rad na dva projekta koje je radilo sa gradskom upravom, dok se na treći, novi, čeka da potpiše gradonačelnik.
Članovi stručnog tima Veća se trenutno nalaze na obuci za izradu evropskih projekata, koja traje do juna, kada bi trebalo da počnu da apliciraju na međunarodne projekte koje raspisuje Evropska unija u saradnji sa socijalnim partnerima iz Mađarske i Rumunije.
„Sva ta pozitivna međunarodna iskustva su doprinela da formiramo dve agencije koje rade pri Veću - „Solidarnost“, koja radi knjigovodstvene poslove i „Život i rad“, koja radnicima pruža nestandardne sindikalne usluge i savete, poput pomoći prilikom kupovine i prodaje nekretnina, sklapanje i razvoda brakova i svim drugim poslovima koji iziskuju puno novčanih troškova, dok ih mi savetujemo kako da to učine sa što manje izdataka“.
„Znači, na sve moguće načine radimo kako bi što više olakšali zivote našim članovima i privukli nove“, zaključio je Drljić.

VLADIMIR GVOZDENOVIĆ
PONOVO NA ČELU SINDIKATA NOVOG SADA

19. Februar 2020.  • 2050 Opširnije

Nakon održanih izbora za predsednike sindikalnih organizacija na nivou grada Novog Sada i završenih konstitutivnih sednica gradskih odbora delatnosti, danas je održana i Peta Konferencija Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.
Na Konferenciji, održanoj u Velikoj sali Radničkog doma "Svetozar Marković", ponovo je izabran Vladimir Gvozdenović za predsednika Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i tu funkciju će obavljati u narednom mandatnom periodu 2020.-2025.godine.
Događaju su prisustvovali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, potpredsednik Veća SSSS i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, predstavnici lokalnih vlasti, Socijalno ekonomskog saveta Novog Sada, kao i sindikalni čelnici i aktivisti iz drugih gradova zemlje, kao i gosti iz inostranstva.

MILENKO VUJOVIĆ
NOVI PREDSEDNIK SINDIKATA ZRENJANINA

19. Februar 2020.  • 2049 Opširnije

Milenko Vujović novi je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Zrenjanin. On je izabran na jučerašnjoj Izbornoj konferenciji, kojoj su prisustvovali i predsednik SSSS, Ljubisav Orbović i potpredsednici SSSS, Duško Vuković i Goran Milić.
Nakon što se novoizabrani predsednik zahvalio kolegama na poverenju I obećao da će se truditi da ga opravda, dosadašnji predsednik Nikola Kovačević je istakao značaj poštovanja Statuta Saveza, “jer se, u suprotnom, urušava autoritet organizacije I njenog predsednika”.
Predstavljajući izveštaj o radu, Kovačević je ukazao da je u prethodnom period bilo puno problema, da je 10 radnih organizacija ugašeno, dok je pet novih formirano, kao I lokalni socijalno ekonomski savet koji, uprkos formiranju, ne funkcioniše.
Istakavši veoma dobru saradnju sa tim većem, Goran Milić je izrazio očekivanje da će se ona nastaviti I sa novim predsednikom, sa cilјem da pomoć i podrška članovima bude maksimalna.
Predsednik Orbović je rekao da nam, kao I do sada, treba hrabrosti, jer su veliki pritisci na radnike I predstavnike sindikata, koje direktori otpuštaju pokazajući moć I strahovladu u cilju zaplašivanja radnika da uđu u sindikalnu organizaciju.
Podsetivši na prethodni period, koji je bio težak zbog pogubnih zakona koji su doveli do smanjenja plata, zabrane zapošlјavanja i umanjenja penzija, Orbović je naveo da je sada nešto bolja situacija s obzirom da su zarade vraćene na prethodni nivo, dok je minimalna zarada povećana.
“Ali, moramo nastaviti da se borimo, jer je osnovica mala, pa je zarada nedovolјna za dostojanstven život”.
Predsednik Orbović se osvrnuo i na nedavno najavljeni program investicionih projekata "Srbija 2025", na osnovu kojeg je predsednik države najavio da će prosečna plata na kraju 2025. godine biti 900 evra,
“Ukoliko taj program bude sproveden u delo, to znači da će plate svake godine rasti u proseku za 12 do 13 odsto. Nadam se da će to obećanje biti i ostvareno, što ćemo mi u kontinuitetu i pratiti “, istakao je Orbović.
On je naglasio da sindikat mora da pokaže jedinstvo i spremnost da zajedno reagujemo i branimo one koji su zbog sindikalnog rada otpušteni.
Predsednik Saveza Ljubisav Orbović i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić dobili su jednoglasnu podršku da na izborima ostanu na mestima na kojima su do sada obavljali funkciju.

ZAJEDNO DO DOSTOJANSTVENOG RADA

18. Februar 2020.  • 2048 Opširnije

Cilј performansa „Zajedno do dostojanstvenog rada“, koji su organizovali Sindikalna organizacija fabrike „Zastava oružje“ i Savez samostalnih sindikata Kragujevca, jeste da se javnosti predstavi u kakvim uslovima rade žene u Srbiji.
Performans su izvele aktivistkinje Udruženja za radna prava „Roza“ iz Zrenjanina.
„Zajedno do do dostojanstvenog rada“, je dokumentarni performans Udruženja za radna prava žena „Roza“ iz Zrenjanina. Rezultat je višegodišnjeg istraživanja koje je zrenjaninsko udruženje sprovelo od 2011. do 2018. godine. Učesnice su bile radnice na različitim položajima u Srbiji. U istraživanju su učestvovale pripadnice lepšeg pola različitog stepena obrazovanja, koje su obavlјale polјoprivredne radove, ili zaposlene u fabrikama, kancelarijama, školama, opštinskim upravama.
Teme koje su obrađene odnose se na mobing, neisplaćene zarade, različite oblike radne eksploatacije.
Sve učesnice se, kako je rečeno, amaterski bave glumom. Namera je, kažu, da na specifičan način predstave, podsete, opomenu na negativne primere, ali i ohrabre one koje se bore za prava žena.
Izvor: RTK

Sindikat kulture: Pismo Ani Brnabić

13. Februar 2020.  • 2047 Opširnije

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ana Brnabić,premijer
Poštovana,
Ovim putem želimo da Vam izrazimo zahvalnost za (ne)potpisivanje ANEKSA PKU, pregovori su započeti još u avgustu 2019.godine i konačno je usaglašen tekst pre dvadeset dana. Tekst koji je prosledilo naše resorno Ministarstvo kulture već sedam dana luta, i nikako da stigne do članova pregovaračkih timova,Ministarstva finansija, uprave i rada, nije otišlo poštom već direktno na pisranice. Pitamo se da li je moguće da pisarnica ne prosledi poštu sedam dana bez sankcija? Naša konstatatacija je da je to (ne)moguće, i po ko zna koji put shvatili da je kultura tamo neka grupa ljudi koji i nisu baš bitni za progres i napredak Srbije.
Imali smo beskonačno strpljenja, pa čak i kada nismo dobili povećanje plata kad i ostali 2015. godine, uvek za pregovaračkim stolom rešavali probleme, bez objava u medijima i konačno shavtili da smo svih ovih godina grešili. Pod pritiskom članstva Samostalnog sindikata kulture Srbije ovog puta moramo da izađemo u javnost, a moja obaveza je da Vas o tome i obavestim, zato što znamo da ne možete imati uvid u (ne)rad pomenutih službi.
U ime poslenika kulture članova Samostalnog sindikata kulture Srbije,
Srdačan pozdrav.
Beograd, 13.02.2020.

Samostalni sindikat kulture Srbije
predsednik
Dragana Đorđević,s.r.

REIZABRAN PREDSEDNIK SAMOSTALNOG SINDIKATA U KRUŠEVCU

6. Februar 2020.  • 2046 Opširnije

Za predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kruševac i opštine Ćićevac, Brus i Varvarin izabran je dosadašnji predsednik Saša Nešić.
On je, na jučerašnjoj Izbornoj skupštini, jednoglasno izabran, nakon što je na to mesto prvi put došao 2018. godine, pošto je dotadašnji predsednik Milenko Mihajlović otišao u penziju.
Nešić je, podnoseći izveštaj o prethodnom periodu, rekao da su “došli strani investitori, doneli drugačiji način poslovanja i odnos prema sindikatima, mnoge firme više ne postoje, smanjen je broj zaposlenih, odnosno članova sindikata“, te danas nije lako izgraditi sindikalnu svest novozaposlenih radnika”.
Kao prioritete budućeg rada naveo je edukaciju članstva, organizovanje tematskih skupova i rad na sklapanju kolektivnih ugovora.
„Privedna situacija ide na bolje, jeste to sporo, ali ide na bolje. Što se tiče položaja radnika u javnom sektoru, u poslednje dve-tri godine osetno je povećanje zarada. Privreda ne može da isprati taj tempo, ali plate rastu i u toj oblasti“, rekao je on.
Izbornoj Skupštini kruševačkog Samostalnog sindikata prisustvovao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković, koji je novinarima kazao da sindikat želi da s predstavnicima vlasti i poslodavaca napravi ambijent u kojem bi svi ravnopravno podnosili teret teškoća, jer je utisak da ga u poslednjim decenijama podnose samo radnici.
„Mislim da je došlo vreme da radnici osete boljitak ekonomskog napretka. Ako raste naš BDP, ako raste industrijska proizvodnja, smatramo da radnici to treba da osete po mnogo boljim zaradama, mnogo boljim uslovima rada, mnogo većom pažnjom za njihovo zdravlje i bezbednost kako bi dosegli nivo da živimo dostojanstveno. To je cilj svi nas koji predstavljamo ovaj sindikat“, rekao je Vuković.

DRAGAN TODOROVIĆ
NOVI PREDSEDNIK SINDIKATA BEOGRADA

5. Februar 2020.  • 2045 Opširnije

Dragan Todorović novi je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda.
On je, na današnjoj Izbornoj skupštini, izabran da u narednom petogodišnjem periodu predvodi beogradski sindikat.
Zahvalivši se na poverenju, Todorović je izrazio uverenje da će Sindikat Beograda, u okviru Saveza, nastaviti da daje svoj doprinos socijalnom progresu i socijalnoj pravdi.
„Borićemo se za bolji socijalni i materijalni položaj članstva i jedinstvo u organizaciji, i u tom poslu očekujem pomoć svih“, istakao je Todorović.
Dosadašnji predsednik Tomislav Banović, koji odlazi u penziju, poželeo je sreću novom rukovodstvu i poručio da je snaga sindikata u njegovom jedinstvu i da Sindikat Beograda „samo jedinstven može ostati najveća organizacija u okviru Saveza“.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da „danas nije lako biti član sindikata, ali da se, uprkos tome, naša organizacija stabilizovala, dok se, po poslednjim podacima, članstvo uvećava, kao i broj novoformiranih organizacija“,
Ukazavši na čestu pojavu šikaniranja sindikalnih aktivista u preduzećima, Orbović je naveo poslednji primer u Imleku, u kojem je predsednik sindikalne organizacije, nakon ponovnog izbora za predsednika, dobio otkaz ugovora o radu.
„Uprkos činjenici da je Saša Nikolić već 10 godina na čelu tog sindikata, poslodavac njegovim otkazom želi da derogira legalne izbore i sindikalnu organizaciju i zastraši ostale zaposlene“, kazao je Orbović, naglasivši da će sindikat adekvatno odgovoriti i zaštititi svog člana.
Predsednik Orbović se osvrnuo i na nedavno najavljeni program investicionih projekata "Srbija 2025", na osnovu kojeg je predsednik države najavio da će prosečna plata na kraju 2025. godine biti 900 evra,
“Ukoliko taj program bude sproveden u delo, to znači da će plate svake godine rasti u proseku za 12 do 13 odsto. Nadam se da će to obećanje biti i ostvareno, što ćemo mi u kontinuitetu i pratiti, a naša obaveza je da se trudimo da postignemo što više na svojim radnim mestima“, istakao je Orbović.
On se zahvalio Tomislavu Banoviću na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i poželeo mu lepe penzionerske dane.
„Reč je o čoveku koji je obeležio sindikalni pokret u poslednjih 30 godina i, uprkos činjenici da je radio u izuzetno teškim i prelomnim vremenima, dao veliki doprinos našoj organizaciji“.
Na konstitutivnoj sednici, održanoj nakon skupštine, za sekretara Sindikata Beograda izabran je ponovo Željko Karalejić.

SPROVEDENI IZBORI ŠIROM SRBIJE

5. Februar 2020.  • 2044 Opširnije

Širom Srbije ove nedelje sprovedeni su izbori u savezima samostalnih sindikata na teritoriji, na kojima su, uglavnom, izabrani dosadašnji predsednici veća.
Živorad Marjanović je novi predsednik Veća SSSS za opštine Smederevska Palanka i Velika Plana, dok su ostala veća, na kojima su do sada završeni izbori, dosadašnji predsednici dobili mandate i u narednom petogodišnjem periodu.
Novi-stari predsednici su Dobrica Ranđelović u SSS Aleksinac, Vladimir Borković u SSS Apatin, Dragan Tankosić u SSS Bačka Palanka, Milan Banjeglav u SSS Bačka Topola, Goran Roganović u SSS Vrbas, Aleksandar Ilić u SSS Kraljevo, Milomir Bošković u SSS Valjevo i Milosav Mihajlović u SSS Požarevac.

RUŽICA STOŠIĆ JEDNOGLASNO ZA
PREDSEDNICU VRANJANSKOG SINDIKATA

5. Februar 2020.  • 2043 Opširnije

Dosadašnja predsednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Vranje i opštine Surdulica, Vladičin Han, Trgovište, Preševo i Bujanovac, Ružica Stošić, ponovo je izabrana na tu funkciju u narednom petogodišnjem mandate.
Zahvalivši se na ukazanom poverenju, ona je istakla da će se rukovodstvo sindikata i dalje žestoko boriti za bolji položaj zaposlenih radnika, njihove veće zarade i redovnu isplatu ličnog dohotka.
„Da bi radnik mogao da ostvari najbolje rezultate, on mora da ima dobre uslove rada, odnosno pravo na dostojanstven rad. Radnik mora da poštuje radnu disciplinu, ali ukoliko dođe do kršenja njegovih radnih prava, sindikat će uvek reagovati na adekvatan pravni način.Naš sindikat će i ubuduće nastaviti da brine o pravima radnika putem socijalnog dijaloga“, kaže Stošićeva.
Ona je naglasila da je Veće Vranja u prethodnom periodu započelo ozbiljne pregovore sa predstavnicima lokalne samouprave na formiranju socijalno ekonomskog saveta na lokalnom nivou, o čemu će biti nastavljeni razgovori.
Iako je SSSS reprezetativni sindikat na nivou Pčinjskog okruga, jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu biće i borba za povećanje broja članstva. Ovo tim pre što je sindikat u proteklom periodu bio uključen u pojedinačni problem svakog člana počevši od otkaza, suspenzije i neisplaćnih zarada, dodala je Stošićeva.

SINDIKAT TRGOVINE PONOVO PODNEO
ZAHTEV ZA UKIDANJE RADA NEDELJOM

4. Februar 2020.  • 2042 Opširnije

Predstavnici Samostalnog sindikata trgovine Srbije zvanično su juče ponovo predali Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za ukidanje rada nedelјom.
Reč je o ponovljenom zahtevu nakon što je Sindikat tu inicijativu predao još 2016. godine.
Predstavnici Samostalnog sindikata trgovine Srbije su na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem ukazali na težak položaj zaposlenih u sektoru trgovine, zbog čega su, kako su istakli, zainteresovani da učestvuju u dijalogu o ukidanju rada nedelјom sve dok se ne pronađe adekvatno rešenje.
Na sastanku je rečeno da u tom sektoru 70 odsto zaposlenih čine žene, te da rad nedelјom nije dodatno plaćen.
Ministar Ljajić je rekao da je reč o kompleksnom pitanju, koje zahteva sprovođenje sveobuhvatnog istraživanja, kao i dijalog sa svim zainteresovanim stranama, posebno sindikatom.
Delegaciju, koja je prisustvovala sastanku, predvodili su predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije Radoslav Topalović.

SINDIKAT PRAVOSUĐA:
PRAVDANJE TROŠKOVA PREVOZA BESMISLENO

31. Januar 2020.  • 2041 Opširnije

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih, jer Sindikat smatra da je pravdanje troškova prevoza besmislena obaveza, kao i da mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju putnih troškova nije obavezujuće, i ne može da bude iznad zakona.
Iako je Zakon o porezu na dohodak izmenjen, on ni u jednoj svojoj odredbi ne propisuje da zaposleni podnosi račun ili zahtev za isplatu putnih troškova. Prisustvo zaposlenog na poslu dovoljno je "opravdanje" da se isti nije teleportovao na mesto rada, već da je imao neki trošak za dolazak na posao. Suština tog prava i jeste da poslodavac isplati sredstva kako bi zaposleni došao na posao. Prema našem mišljenju, spisak zaposlenih o prisustvu na poslu je validan dokument.
Prema slovu zakona, zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak na rad i odlazak sa rada a troškovi se nadoknađuju u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju. Dakle, zakon ne propisuje obavezu zaposlenog da za ostvarivanje svog zakonskog prava na troškove prevoza mora da podnosi rukovodiocu poseban zahtev ili račun.
O tome, govore ranije presude Vrhovnog kasacionog suda, pa citiramo jednu:
"Navedenim zakonskim propisima, tužiocu je, kao državnom službeniku zaposlenom kod tužene, priznato pravo na naknadu troškova za dolazak na rad i na odlazak sa rada, čiji je smisao da se obezbedi prisustvo zaposlenog na radu, pri čemu navedeno pravo nije uslovljeno ni podnošenjem zahteva, niti dokazivanjem da je zaposleni stvarno podnosio troškove."
Pravosuđe nema prostora za čuvanje pravosudne građe, pa ostaje nejasno gde će se čuvati računi za 12.000 zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, 3.000 sudija i tužilaca, kao i za 4.000 hiljade zaposlenih u ionako pretrpanim zatvorima. Dakle, pod uslovom da svako od njih donese po jedan račun to je mesečno 19.000 računa ili godišnje 228.000 papira. Suludo je da se u eri digitalizacije prikupljaju i čuvaju računi za prevoz a sve kako bismo udovoljili lažnoj zabrinutosti države zbog eventualnih zloupotreba u isplati putnih troškova. Uvereni smo da Budžet Srbije ne trpi i neće trpeti štetu zbog nepodnošenja računa za pravdanje putnih troškova zaposlenih, ali svakako trpi zbog privilegovanih i zaboravnih poreskih obveznika.
Sindikat

POČELO SUĐENJE PREDSEDNICE SINDIKATA
PROTIV “HEALTHCARE EUROPE”

29. Januar 2020.  • 2040 Opširnije

Prvo, pripremno ročište, po tužbi predsednice Samostalnih sindikata u kompaniji „Healthcare Europe“ Dragane Božić protiv ovog poslodavca zbog otkaza ugovora, počelo je prošle nedelje u Osnovnom sudu u Rumi.
Dragana Božić je u avgustu 2019. godine dobila aneks ugovora o radu kojim se premešta sa radnog mesta šivačiče na na mesto „pomoćnog radnika na održavanju”.
Božić je, za Radnik.rs opisujući novo radno mesto na koje je upućena zbog navodne potrebe posla, navela da je fizički napornije i da u opisu posla, između ostalog, piše da je zadužena za utovar i istovar kamiona. Ona tvrdi da je na to radno mesto premeštena zbog svoje sindikalne delatnosti, a ne potrebe posla.
Dragana Božić je odbila da potpiše aneks ugovora o radu posle čega ju je poslodavac otpustio. Inspekcija rada je potvrdila da je otkaz u skladu sa Zakonom o radu.
Posle objavljivanja teksta o tužbi Dragane Božić, „Healthcare Europe“ je portalu Radnik.rs dostavio odgovor na tvrdnje Božićeve. Iz ove kompanije tvrde da je aneks ugovora o radu Dragani Božić ponuđen „isključivo zbog potreba procesa rada i bolje organizacije rada, a ne zbog članstva u bilo kojoj sindikalnog organizaciji“.
Prema izvodu iz stanja zaposlenih koji su predstavnici „HealthCare Europe” poslali portalu Radnik.rs, u sektoru „Šivenje“ u ovoj fabrici 31. januara 2018. radilo je 196 zaposlenih, ali je do 31. oktobra 2019. pao na 82 zaposlena. U sektoru „Održavanje“ u koje je Dragana Božić upućena aneksom 31. januara 2018. bilo je 23 zaposlena, a 31. oktobra 2019. je taj broj je zaista povećan na 44 zaposlena.
Izvor: Radnik.rs

JOVAN MIJALKOVIĆ NOVI PREDSEDNIK
SSS PIROTSKOG OKRUGA

29. Januar 2020.  • 2039 Opširnije

Jovan MIjalković izabran je za novog predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Pirot.
Dosadašnji predsednik Samostalnog sindikata Tigar tajersa izabran je na Izbornoj skupštini, održanoj juče u prostorijama pirotskog sindikata.
Istovremeno, dosadašnji predsednik Rodoljub Ćirić razrešen je te dužnosti zbog odlaska u penziju.
Zahvalivši se kolegama na ukazanom poverenju, Mijalković, je istakao da je stekao bogato sindikalno iskustvo i da će se zalagati na daljem jačanju sindikata i uspostavljenju bolje saradnje sa Samostalnim sindikatom Srbije.
Rodoljub Ćirić je na čelu pirotskog Samostalnog sindikata bio od 2008. godine do danas. Došao je u veoma teškom trenutku za pirotsku privredu kada je počela privatizacija po najnovijem modelu. Ćirić je dao izuzetan doprinos zaštiti ineteresa radnika, pogotovo u delu realizacije socijalnih programa i naplate zaostalih potraživanja.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović dovio je apsolutnu podršku da i u narednom mandatu bude na čelu Saveza.

Jugoslav Ristić ponovo izabran
za predsednika SSS Kragujevca

23. Januar 2020.  • 2038 Opširnije

U Kragujevcu je 22.1.2020. godine održana Izborna skupština Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, na kojoj je Jugoslav Ristić ponovo izabran za predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, kao prepoznatljiv i autentičan sindikalni borac kako je istaknuto u čestitci po završenim izborima.
Posle izbora radnog Predsedništva, verifikacione, izborne komisije, zapisničara, overivača zapisnika i usvajanja Poslovnika o radu, članovima Skupštine obratio se predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i poželeo uspešan rad.
Čestitao je izabranim predsednicima sindikalnih organizacija na izboru i na hrabrosti, jer, kako je rekao sindikalnim predstavnicima nije bilo lako, ali ni u narednom periodu neće biti.
“Iza nas je težak period. Usvojen je Zakon o radu čijem smo se usvajanju oštro protivili i koji je uništio kolektivne ugovore u realnim sektorima. Kolektivni ugovori u javnom sektoru su uglavnom potpisani, ali i tu kada tražimo više imamo velike otpore od strane Vlade. Zarade su smanjene za 10% u realnom sektoru, umanjene su i penzije. Cilj umanjenja zarada nije postignut, jer realni sektor nije postao atraktivniji i tu su zarade i dalje niže. Postignuto je pristojno povećanje minimalne zarade od 43%, ali to je i dalje nedovoljno, jer je osnovica niska, a minimalac prima čak 350.000 ljudi u Srbiji“. U programu Vlade za narednih pet godina obećano je da plata biti 900 evra i to nam je zadatak – da svakodnevnim pritiscima zahtevamo da se ovo realizuje, a to podrazumeva povećanje zarada od 13% godišnje.
Još jedan problem iz prethodnog perioda pratiće nas i u narednom, a to je pritisak na sindikate, otpuštanje sindikalnih aktivista i predsednika sindikalnih organizacija. Jedan od prioritetnih zadataka biće da pronađemo model da to zaustavimo i zaštitimo naše predstavnike i aktiviste. A to moramo kroz Zakon o radu, čije nas izmene očekuju naredne godine. Moramo zaustaviti manipulisanje i razgrađivanje organizacije, za koje su odgovorni, oni koji izbore izgube i prelaze u druge centrale.
„Demokratski je da na izborima učestvuje više kandidata, jer pravo je svakog da bira i bude biran, ali nije demokratski da je zbog sujete pojedinci odlaze iz organizacije i izvlače članove“.
Na kraju, Orbović je izrazio uverenje da će Savez imati snage da sve probleme prevaziđe i zaštiti članstvo i organizacije.
U svom obraćanju Jugoslav Ristić je rekao da živimo u nesretnom vremenu, i da je Srbija pretvorena u poligon za regrutovanje jeftine radne snage, gde je glavni cilj takvog projekta koji vode strani, ali i domaći subjekti, siromašni građani Srbije. “Nismo imali sreće sa privatizacijom, uništena je srpska privreda, a na red će doći i privatizacija namenske industrije i komunalnog sektora. Cilj tog stranog projekta nisu bolja radna mesta, ali naš cilj jeste. Potrebno nam je društvo pravih vrednosti i reda, a mi smo ipak većina“, rekao je Ristić. Naša snaga je velika, mi moramo i možemo da je probudimo, cilj je i da sačuvamo imovinu koju smo nasledili od boljih od nas i da je ostavimo generacijama koje dolaze. Mi moramo da dokažemo da smo dostojni sledbenici svojih prethodnika.
Jugoslav Ristić ponovo je izabran za predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, kao prepoznatljiv i autentičan sindikalni borac kako je istaknuto u čestitci po završenim izborima. Na kraju, Ristić je prisutnima obećao da će se truditi da opravda poverenje, pozvao članove iz Kragujevca da još bolje i solidarnije rade, na šta nas, kako je istakao “obavezuje istorija radničkog pokreta”.
Na Skupštini su izabrani potpredsednici Zoran Marković, Dragan Ilić i Sandra Radosavljević, a za predsednika SSSS jednoglasno podržan Ljubisav Orbović.

Niš: širi izveštaj

16. Januar 2020.  • 2037 Opširnije

“U proteklih pet godina urađeno je mnogo toga, naročito za zaposlene u javnom sektoru, počevši od Kolektivnog ugovora za zaposlene u komunalnoj delatnosti, preko dobijenih sudskih sporova i isplaćenih zaostalih jubilarnih nagrada za zaposlene u obrazovanju i kulturi, pa do svih drugih benefita za koje smo se izborili, ne samo za naše članove, već za sve zaposlene u javnom sektoru u Nišu.
A nije nam bilo lako. Privreda u Nišu doživela je katastrofu, nezaposlenost je bila ogromna i sve više mladih je odlazilo zbog nemirenja sa neizvesnom budućnošću. Situacija se menja, zato što je na tržištu rada sve manje kvalifikovane kvalitetne radne snage, pa svemoćno tržište nameće obavezu poslodavcima da smanje pritisak na preostale radnike, čak i povećavaju plate”, rekla je predsednica Veća sindikata Niš okupljenim novinarima pre početka Konferencije.
Novinarima se obratio i predsednik Saveza samostalnih sindikata SrbijeLjubisav Orvović, koji je ocenio da je protekli period bio period borbe za veće zarade i protiv umanjenja Zakonom o radu bitno umanjenih prava zaposlenih.
“Postignuti su uspesi. U proteklih pet godina minimalna zarada je porasla za čak 42 odsto, a prosečna za 27 odsto. To i dalje nije dovoljno za dostojanstven život zaposlenih, pa i u narednom periodu predstoji borba za dalje povećanje zarada”, istakao je predsednik Orbović.
Pozdravljajući prisutne članove Konferencije predsednik je istakao da pored uspeha koje smo imali u prethodnom periodu, naš zadatak ostaje da pratimo i pritiskamo Vladu i poslodavce da realizuju data obećanja koja se odnose na povećanje plata i očuvanje radničkih prava, jer to će pomoći mladim ljudima u odluci da po završetku školovanja ostanu u zemlji. Takođe, on je rekao da je borba za kolektivne ugovore jedan od prioriteta u narednom periodu.
U izveštaju o petogodišnjem radu, koji je usledio posle video izveštaja, predsednica Saveza samostalnih sindikata grada Niša i opština Olivera Bobić je rekla da su Plan rada, usvojen na prethodnoj Konferenciji, ali i do tada usvajani godišnji planovi u potpunosti realizovani. Teški uslovi posle izmene Zakona o radu ii umanjena prava radnika pravili su brojne probleme i sindikatima i radnicima. Broj članova se smanjio, jer su uništena brojna privredna preduzeća u Nišu, a u preostalim je bitno smanjen broj zaposlenih. Sindikalne organizacije u novim firmama teško se formiraju zbog pritiska ili čak zabrane poslodavaca, pa su tako svi koji su se uključili u formiranje sindikalne organizacije u ”Juri” ostali bez posla. Tokom proteklih pet godina formirane su nove organizacije, ali uglavnom u javnom sektoru. U narednim periodu predstoji nam borba za industrijske radnike i sindikate u realnom sektoru, jer oni su kičma sindikalnog pokreta.
”U našem dosadašnjem radu, a nadam se i ubuduće, imali smo sjajnu saradnju sa Inspekcijom rada i zahvaljujući toj saradnji uspeli da mnoge nepravde ispravimo. Što se socijalnog dijaloga tiče postojao je, ali ne u institucionalnoj formi, što smo u više navrata pokušali da pokrenemo. Zato su protesti bili česti, ali i štrajkovano je u Katastru, obrazovanju i komunalnom sektoru. Takođe, ni tradicionalne aktivnosti nisu zanemarene, poput sportskih igara koje negujemo već 60 godina, pa saradnja sa sindikatima lenjingradske oblasti, zatom dobri odnosi sa medijima na čije se pozive redovno odazivamo i koji redovno prate sve aktivnosti Saveza samostalnih sindikata za grad Niš” , zaključila je Olivera Bobić.
Ona je na Konferenciji jednoglasno izabrana da i u narednom petogodišnjem periodu vodi sindikalce Niša. Zahvalivši se na poverenju Bobić je pozvla sve članove sindikata u Nišu da ubuduće, kao i do sada, rade zajedno, jer to je način da se postignu dobri rezultati. Članovi Konferencije su za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije za mandatni period 2020-2025. predložili Ljubisava Orbovića.

OLIVERA BOBIĆ PONOVO NA ČELU SSS NIŠA

15. Januar 2020.  • 2036 Opširnije

Na današnjoj Izbornoj konferenciji Saveza samostalnih sindikata grada Niša jednoglasno je za mandatni period 2020-2025. godine izabrana dosadašnja predsednica Olivera Bobić.
Konferenciji su prisustvovali: predsednik SSSS Ljubisav Orbović, sekretar VSSSS Zoran Mihajlović, potpredsednik VSSSS i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, predsednik SSS grada Novog Sada i opština Vladimir Gvozdenović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije zadužena za praćenje izbora u VSSS Niša Valentina Ilić, predsednica Sindikata kulture Srbije Dragana Đorđević, predsednik SS zanatstva, usluga i preduzetništva Mitar Kostić i Ranko Božić, sekretar SS drumskog saobraćaja. Gost Konferencije bila je Irena Šljivar Milijić, načelnica odeljenja Inspekcije rada Niš.
Uskoro opširnije.

NOVOGODIŠNjA ČESTITKA

31. Decembar 2019  • 2035 Opširnije

Savez samostalnih sindikata Srbije će i u 2020. godini biti posvećen zaštiti prava, poboljšanju radnih uslova i materijalnog položaja radnika i poboljšanja kvaliteta života svih građana. Država socijalne pravde u kojoj se poštuje i vodi istinski socijalni dijalog i gde će se čuje glas onih koji stvaraju i grade, garant su napretka za sve i stvaranja bolje budućnosti za mlade.
Svesni značaja daljeg rada na svim važnim pitanjima od interesa za radnice, radnike i naše članove, kao i svih budućih izazova u složenim političkim i ekonomskim okolnostima, uporno ćemo se zalagati za istinske vrednosti i ostvarivanje socijalne pravde.
U svoje i u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije želim da vam nastupajuća 2020. godina donese zdravlje, lični i profesionalni uspeh. Želim da u 2020. godini ostvarite svoje želje, ispunjeni mirom i okruženi poštovanjem, a praznike provedete sa svojim najbližim. Srećna vam Nova godina.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović

Bojnik: ukinuto radno mesto
predsednici Sindikata

31. Decembar 2019  • 2034 Opširnije

Poštovani , na sednici Upravnog odbora PU "Đuka Dinić" Bojnik usvojen je Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u pomenutoj ustanovi, čime je ukinuto radno mesto naše predsednice sindikata Jasmine Dimitrijević.
Predsednik Upravnog odbora i direktorka ustanove nisu pročitali dopis predsednice sindikata, niti dopis našeg Republičkog sindikata sastavljen u saradnji sa pravnom službom SSS Srbije, čime je Upravni odbor doveden u zabludu.
Juče je putem mejl a, jutros i službeno, na pisarnici opštine Bojnik predat mejl sledeće sadržine ( imamo saznanja da je danas zakazana Sednica Veća opštine Bojnik, na kojoj će biti razmatran pomenuti pravilnik):
PREUZMI DOPIS SINDIKATA

Zoran Purić ponovo predsednik SSS u Somboru

30. Decembar 2019  • 2033 Opširnije

U Somboru je u petak, 27. decembra, održana 24. Izborna skupština Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Sombor i opštine Kula i Odžaci, na kojoj je dosadašnji predsednik Zoran Purić jednoglasno izabran da tu funkciju obavlja i u narednom mandatu.
Skupštini prisustvovali su predsedenik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, potpredsednica SSSS zadužena za praćenje izbora u VSSS za grad Sombor i opštine Kula i Odžaci Olivera Bobić, predsednik Sindikata uprave Njegoš Potžica, predsednik SS zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić, predsednik SS tekstila, kože i obuće Radojko Jovanović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
Obraćajući se učesnicima Skupštine predsednik SSSS Ljubisav Orbović je istakao da je za nama teških pet godina i da smo se, pored nepovoljnog Zakona o radu, suočili sa zabranom zapošljavanja, zamrzavanjem i smanjenjem plata i penzija. Napravili smo i neke korake napred, pa je tako minimalna zarada u poslednjih nekoliko godina porasla 42 odsto. Međutim, tako uvećana minimalna zarada nije bitno popravila standard, jer je osnovica bila izuzetno niska. U narednom periodu očekujemo da će ona rasti do nivoa minimalne potrošačke korpe, da će se i plate i penzije povećavati, pa nam predstoji teška borba i u narednih pet godina.
„Mnogo ljudi napušta Srbiju, zato očekujem i od vas da se zajednički izborimo za još kvalitetenije pomake, veće zarade, kvalitetna radna mesta i bolji život radnika u Srbiji“, zaključio je predsednik Orbović.
U obraćanju prisutnima, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je navela da je SSS za grad Sombor uvek bio konstruktivan partner, te očekuje da će se dosadašnja dobra saradnja i dalje nastaviti, i to kroz Socijalno-ekonomski savet na lokalu, kako bi zajednički rešavali probleme u lokalnoj zajednici i doveli do poboljšanja uslova rada. Predsednik SSS Vojvodine Goran Milić je izrazio veliko zadovoljstvo podrškom koju lokalna samouprava i gradonačelnica pružaju SSS u radu i izrazio očekivnje da će saradnja biti nastavljena, naročito zbog izazova koji nas očekuju, počevši od primene Zakona o agencijskom zapošljavanju do novog Zakona o radu, čije je usvajanje najavljeno za 2021. godinu.
Jednoglasnom odlukom prisutnih za predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Sombor i opštine Kula i Odžaci izabran je ponovo Zoran Purić, a predsednik Saveza Ljubisav Orbović i predsednik SSS Vojvodine Goran Milić dobili su jednoglasnu podršku da na izborima ostanu na mestima na kojima su do sada obavljali funkciju.